Hestevæddeløb

Posted on: februar 2, 2018 Posted by: admin Comments: 0

Hestevæddeløb

Hestevæddeløb

Har du øje for at spotte den hurtigste hest i flokken? Eller er du struktureret og dedikeret og klar på at sætte dig godt ind i stoffet? Tørster du efter spænding og uforudsigelighed? Eller vil du simpelthen bare gerne vinde den store gevinst? Eller hvad med gevinst på gevinst på gevinst? Uanset hvad, kan du med sikkerhed finde dig en god ny hobby i hestevæddeløb. Læs med her og bliv overbevist!

En gammel, men på ingen måder forældet, tradition

Hestevæddeløb har eksisteret sådan cirka ligeså længe som mennesket har holdt hesten som nytte- og husdyr. Først som et redskab til at træne krigere til kamp, senere i overvejende grad for fornøjelsensskyld. Hestevæddeløb er blevet hædret for sin store underholdningsværdi, og mange er blevet ganske rige på det!

Før i tiden var det dog ikke udelukkende pengene, det handlede om. Arkæologiske fund har vist, at hestevæddeløb har været en yndet aktivitet i det antikke Grækenland, Det Gamle Egypten, Babylon og Syrien. Derudover spillede hestevæddeløb en stor rolle i mytolog og overleveringer, eksempelvis i myten om hestevæddeløbet mellem Odin og hans ottebenede hest Sleipner og jætten Hrungner på hesten Guldfaxe indenfor Nordisk Mytologi.

Også i Romerriget var hestevæddeløb og løb med stridsvogne vigtige begivenheder. Populariteten fortsatte op gennem middelalderen, hvor forårskarnevallet i Rom fra 1400tallet og op til slutningen af 1800tallet blev afsluttet med et hestevæddeløb. Her løb mellem 15 og 20 rytterløse heste gennem Roms gader ad Via del Corso. Rundt omkring i Italien er tilsvarende løb blevet afholdt, med og uden rytter, heriblandt Palio di Siena, som stadigvæk bliver afholdt den dag i dag. Når du går i gang med at spille på hestevæddeløb tilslutter du dig altså en stolt, gammel tradition. Hestevæddeløb er en interesse du må acceptere at dele med store personligheder som Julius Cæsar og guderne i Valhal. Make room!

Forskellige typer af hestevæddeløb

Hestevæddeløb er en mangefacetteret hobby. Der er ikke bare én form for hestevæddeløb – faktisk er der flere forskellige. De mest udbredte former for hestevæddeløb er som følger:

Galopløb

I galopløb handler det om at komme først. Hestene galopperer i ét stræk fra start til slut. Banen er oftest oval, men kan også være lige. I galopløb er hestene redet af en såkaldt Jockey. Løbene kan være alt fra 650 til 4000 meter. Løbene har forskellige navne, alt efter længde. Der er her tale om Supersprint (650 meter), stayer (4000 meter). Når løbene er op til 1200 meter betegnes de som sprintløb, fra 1300 til 1800 meter betegnes som mellemdistanceløb og fra 1800 og opefter som stayerløb. Under løbene kan hestene nå hastigheder på helt op til 65 kilometer i timen! Det er altså ikke kun de, der placerer penge på hestene, der får pulsen op. Det gør hestene i sandhed også!

Steeplechase

Steeplechase er mest kendt i Storbritannien og Nord Irland, og går her under navnet National Hunt Racing. Her løber hestene over en bane, hvor forhindringer er sindrigt placeret undervejs i løbet. Disse forhindringer kan eksempelvis være vandgrave eller hække, som hestene så skal forcere. Den der når først i mål, har vundet! Disse løb er altså udfordrende for både hest og rytter på en anden måde end galopløbene.

Travløb

I travløb trækker hesten en lille vogn, også kaldet en sulky, med en kusk på. Hesten skal forcere banen udelukkende i trav – altså den totaktede der ligger mellem skridt og galop. Trav er en af de mest anerkendte hestesportsgrene i Danmark, og udføres på otte af landets ni væddeløbsbaner.

Distanceløb

Den sidste type løb der her vil blive forklaret er distanceløb. Her forcerer hesten en rute over skiftende terræn. Men her er der ikke tale om korte løb. Her skal hesten typisk løbe mellem 40 og 160 kilometer i ét stræk. Det minder altså mere om den oprindelige måde at bruge hesten som transportmiddel på, hvis man eksempelvis var kurer og skulle bringe en meddelelse fra den ene ende af landet til den anden.

Find din bookmaker

Du sidder måske og tager dig til hovedet i dette sekund, og funderer over, hvor du dog skal begynde i hele denne hesteverden. Men så er der godt nyt; I Danmark har vi nemlig en helt udmærket udbyder af odds på hestevæddeløb. Der er selvfølgelig tale om Danske Spil og deres hestevæddeløbsdistributør Dantoto. Dantoto har haft monopol på hestevæddeløb i adskillige år, og de har også udført deres arbejde til punkt og prikke. Men med 2018’s start, følger også starten på ophævelsen af Danske Spils monopol på hestevæddeløb. Markedet bliver nemlig liberaliseret, og det betyder, at der kommer til at være andre bookmakers, der kan få en del af kagen. Men indtil da kan du roligt spille gennem Dantoto. Her er du nemlig sikker på at få fair behandling, og at dine penge bliver forvaltet med største omhu. Danske spil er nemlig statsstøttet, så de har orden i papirerne, og du kan føle dig helt tryg!

Forskellige spiltyper

Ligeså vel som der er forskellige former for hestevæddeløb, er der også forskellige måder at spille på disse løb. I Danmark er der tre forskellige spilletyper.

Vinder

Vinder er en af de mest populære spilleformer inden for hestevæddeløb. Det går kort og godt ud på, at du satser på, hvilken hest der kommer først over målstregen. Det mindste beløb du kan spille på her, er 10 kroner, så du kan få mange sjove timer til at gå, uden at behøve at satse hele butikken. Du kan altså spille med minimal risiko for tab. Til gengæld er der ofte høje odds på denne type spil, og du kan derfor være heldig at omdanne dit undseelige indskud til en fed gevinst.

Plads

Plads er spiltypen, hvor du har størst chance for at få gevinst. Her satser du ikke på hvilken hest, der kommer først over målstregen. Du vælger simpelthen bare den hest, du synes ser mest tiltalende ud for dig, og så er det bare at krydse fingre for, at denne hest kommer i top tre! Der er altså tredobbelt så stor chance for at få gevinst, som ved Vinder. Men sikkerheden kommer med en pris. Oddsene på denne type spil er nemlig tilsvarende lave. Du har altså større mulighed for at vinde, men din eventuelle gevinst vil også være mindre end ved den forrige type spil. Så hvis du er typen, der bedst kan lide at spille sikkert, er dette nok spiltypen for dig!

Vinder og plads

Hvis du synes, at både Vinder og Plads lød som favorable spilletyper, og hvis du synes, at valget mellem dem er svært, behøver du ikke fortvivle. Dantoto har nemlig sørget for, at du slet ikke behøver at vælge. Derfor har de skabt spiltypen Vinder og Plads, i daglig tale V/P. Her spiller du på dine to yndlingsheste, og krydser fingre for at de begge to placerer sig i top tre. Oddsene er her ganske rimelige, så du får fordelene fra begge spiltyper. Lave indskud og gode odds. Hvad mere kan man ønske sig?

Tvilling, komb og trio

Den sidste tre spilletyper vi her vil komme ind på er tvilling, komb og trio. I Tvilling spiller man på hvilke to heste, der kommer først ind over målstregen. Denne spiltype er altså ligesom Plads. I komb spiller man om, hvordan disse to heste placerer sig. Altså lige nøjagtig hvilken hest, der kommer på første pladsen, og hvilken hest, der kommer på anden pladsen. I Trio går det helt grassat. Her spiller man nemlig om, hvordan de tre hurtigste heste placerer sig i forhold til hinanden – altså hvem der kommer på første, anden og tredjepladsen. Her handler det altså om at have analyseapparatet i orden, og have sine facts straight. Komb og trio er for de spillere, der synes det er spændende at analysere løbene og løbende holde tjek på, hvordan det går de forskellige heste på markedet. På denne måde kan de lære de forskellige hesteavlere, hestetrænere og heste at kende, og dermed have deres baggrundsviden i orden, inden de satser.

Konklusion

Hestevæddeløb er en vidtfavnende interesse, der kan spilles på mange forskellige måder. Det er derfor let for dig at finde en spilletype, der passer til netop dine behov og interesser.
Der er derfor ingen tvivl om, at hestevæddeløb kan anbefales til mangt en spillefugl. Har du aldrig prøvet lykken med den dundrende lyd af heste i fart i ørerne, kan du godt berede dig. Dette kunne meget vel blive din nye favoritbeskæftigelse! Og du er ikke alene. Siden tidernes morgen har mennesket været fascineret af de kraftfulde dyr. Og nu kan de blive din levevej. Uden at du skal ud at investere i heste med flotte avlstavler.! Du kan nemlig vinde svimlende summer fra kanten af din bløde sofa eller yndlingsstol. Rigtig god fornøjelse!

Kontakt